Συνέντευξη για δουλειά | Πλήρης οδηγός προετοιμασίας για να ξεχωρίσεις!

Εργασία

11/10/2023 10:06:00

Σε καλωσορίζουμε στον πιο ενημερωμένο οδηγό προετοιμασίας για συνέντευξη για δουλειά! Αν αναζητάς εργασία ή δουλεύεις ήδη κάπου, αλλά σκέφτεσαι το επόμενο βήμα στην καριέρα σου, σου έχουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να προχωρήσεις και να δώσεις τα χέρια με τον νέο σου εργοδότη!

Και η προετοιμασία για μια δουλειά είναι το παν! Είτε μπαίνεις τώρα στην αγορά εργασίας είτε μετράς αρκετά χρόνια σε αυτή, σε συγχαίρουμε που δεν επαναπαύεσαι και ζητάς το κάτι παραπάνω ώστε ανάμεσα σε αγγελίες και προτάσεις εργασίας, τα κλικ σου να σε οδηγήσουν εδώ!

Μαζί θα δούμε κάθε στάδιο και κάθε σημείο-πρόκληση της συνέντευξης, ώστε να απαντηθεί κάθε ερώτημα που τυχόν έχεις.

Πάμε λοιπόν;

Ολοκληρωμένος Οδηγός Προετοιμασίας για συνέντευξη

Το βιογραφικό σου είναι το εισιτήριό σου για μία συνέντευξη

Τα δεδομένα στην αγορά εργασίας αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Η πρόοδος της τεχνολογίας τραβάει μαζί της προς τα πάνω και άλλα πράγματα, θέτοντας έτσι ψηλά τον πήχη για πολλά επαγγέλματα και κλάδους. Όμως, το να είναι ενημερωμένος κάποιος και να συμβαδίζει με ό,τι νέο προκύπτει οπωσδήποτε τον βοηθά να συμβαδίζει με τις τρέχουσες απαιτήσεις.

Πέρα από τις τεχνικές γνώσεις που χρειάζεται να έχει κανείς στον τομέα του, υπάρχουν και ορισμένα εφόδια που σχετίζονται με τις κοινωνικές δεξιότητες του ατόμου, και πλέον έχουν αναδειχθεί καθοριστικά αφενός στη διαδικασία της συνέντευξης και αφετέρου σε εκείνη της πρόσληψης.

Αυτά τα Soft Skills θα κάνουν το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει!

1. Ενσυναίσθηση
2. Δημιουργική σκέψη
3. Έμφυτη όρεξη για μάθηση
4. Προσαρμοστικότητα
5. Ανθεκτικότητα
6. Επίλυση προβλημάτων
7. Ομαδικότητα
8. Επικοινωνιακές δεξιότητες
9. Διαπραγματευτικές ικανότητες
10. Ηγετικές ικανότητες
11. Ψηφιακές δεξιότητες
12. Διαχείριση χρόνου

Η συνέντευξη ανάμεσα σε έναν εν δυνάμει εργαζόμενο και σε μία εταιρεία είναι η διαδικασία που θα καθορίσει το εάν υπάρχει αμφίδρομα συμβατότητα/σύμπνοια ανάμεσα στον υποψήφιο και την επιχείρηση.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως ένα CV θα πρέπει να γραφτεί σωστά και σε αυτό θα βοηθήσει προφανώς η κατάλληλη σύνταξη βιογραφικού. 

Είδη Συνέντευξης για δουλειά

Παραδοσιακή Συνέντευξη.

Συζήτηση που διεξάγεται φυσική παρουσία μεταξύ συνεντευκτή και συνεντευξιαζόμενου η οποία κρατάει περίπου 30 λεπτά.

Συνέντευξη δια τηλεφώνου.

Προπαρασκευαστική συνέντευξη που γίνεται μέσω τηλεφώνου για να διαπιστωθεί εάν τα άτομα που είναι υποψήφια για μία θέση συμφωνούν με κάποια στοιχειώδη ζητήματα πριν κληθούν για την κανονική συνέντευξη.

Συνέντευξη με βίντεο-κλήση.

Εν προκειμένω, η εταιρεία επιλέγει μέσω ποιας εφαρμογής θα διεξαχθεί η συνέντευξη (Zoom, Skype, Teams, Google meets κ.α).

Συνέντευξη πάνελ.

Σε αυτό το είδος συνέντευξης συμμετέχουν πολλοί συνεντευκτές που απευθύνουν ερωτήσεις και αξιολογούν τις αποκρίσεις ενός συνεντευξιαζόμενου.

Ομαδική συνέντευξη.

Σε αυτήν την περίπτωση στη συνέντευξη λαμβάνουν μέρος πάνω από δύο υποψήφιοι ταυτόχρονα απαντώντας σε ερωτήσεις ενός ή και περισσότερων συνεντευκτών.

Τεχνική/ Πρακτική συνέντευξη.

Η εν λόγω κατηγορία συνέντευξης γίνεται συνήθως με την εκπόνηση ενός project από κάποιον υποψήφιο ώστε να αξιολογηθεί η τεχνογνωσία του και η αποτελεσματικότητά του πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς.

Συνεντεύξεις σε events όπως Job Fairs, Ημέρες Καριέρας.

Δρώμενα και διοργανώσεις σχετικά με την εύρεση δουλειάς προσφέρουν την δυνατότητα σε όσους ψάχνουν εργασία να έρθουν σε επικοινωνία με εταιρείες, να διευρύνουν το δίκτυο διασυνδέσεών τους και να μιλήσουν με πιθανούς εργοδότες που έχουν προκηρύξει θέσεις εργασίας “κυνηγώντας” τον ιδανικό υποψήφιο.

Συνέντευξη με πρόγραμμα AI-Τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτή η συνέντευξη πραγματοποιείται με τη χρήση AI εργαλείων για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο άδικων διαχωρισμών.

Πάρε βαθιά ανάσα και ετοιμάσου!

 

Όταν σε καλούν σε συνέντευξη για δουλειά είναι λογικό να αγχώνεσαι, να φοβάσαι μήπως υπάρξει κάποια άβολη φάση όπως π.χ. να μπερδευτείς και να κάνεις σαρδάμ. Κάθε υποψήφιος είναι απολύτως κατανοητό το να φέρει στο μυαλό του το ότι μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μία άτυχη στιγμή. Πολλοί αγχώνονται ότι μπορεί να είναι παραπάνω εκφραστικοί κουνώντας έντονα τα χέρια τους την ίδια ώρα που προβληματίζονται για το αν οι απαντήσεις τους είναι σωστές.

Πέρα όμως, από το να δώσει κανείς εύστοχες απαντήσεις στη συνέντευξη, χρειάζεται να αποδείξει και το γιατί είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για την εταιρεία ανάμεσα σε άλλους υποψήφιους.

Το σύγχρονο τοπίο εύρεσης εργασίας μετασχηματίζεται συνεχώς και οι απαιτήσεις αυξάνονται. Σε πολλούς κλάδους υπάρχει πληθώρα υποψηφίων κάτι που συνιστά από μόνο του πρόκληση, εφόσον θα πρέπει να βρεις τρόπο να ξεχωρίσεις. Για αρχή λοιπόν, παίζει σημαντικό ρόλο το πώς θα παρουσιάσεις τον εαυτό σου ώστε να πείσεις τον άλλον ότι είσαι το άτομο που ψάχνει.

Βάλε τα δυνατά σου έχοντας προετοιμαστεί έγκαιρα και ουσιαστικά για τη συνέντευξη που πρόκειται να δώσεις. Για να σε διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω σωτήριες συμβουλές που θα σε “ξεκλειδώσουν” ώστε να δει σε εσένα ο νέος εργοδότης τον άνθρωπο-κλειδί που ζητάει!

«Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας»! Μόλις πήρες το πράσινο φως!

Μόλις δεχτείς email για συνέντευξη ως απάντηση στην αίτηση που υπέβαλλες σε μία εταιρεία, ξέρεις πως η αρχή έγινε! Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

Από μεριάς σου, σε αυτό το email πρέπει να απαντήσεις με ευγενικό και επαγγελματικό ύφος, εξωτερικεύοντας συγκρατημένα και μετρημένα τον ενθουσιασμό σου. Θα μπορούσες δηλαδή να επισημάνεις την άμεση διαθεσιμότητά σου για μία συνέντευξη. Ως προς αυτό καλό είναι να εκφράσεις το ενδιαφέρον σου για την ημερομηνία, την ώρα, το μέρος ή την πλατφόρμα όπου μπορεί να γίνει η συνέντευξη, όπως επίσης και για λοιπές λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζεις (αν χρειάζεται να φέρεις δείγμα δουλειάς μαζί σου όπως ένα portfolio. 

Ενδεικτική απάντηση σε email για συνέντευξη:

Αγαπητέ/-ή κύριε/-α….,

Σας ευχαριστώ που με καλείτε σε συνέντευξη για τη θέση (Ειδικότητα θέσης) στην εταιρεία (Όνομα εταιρείας). Είναι χαρά μου να μάθω περισσότερα για τη θέση αυτή, και να μιλήσουμε μαζί για το πόσο παραγωγικά μπορώ να συνεισφέρω σε ένα τέτοιο πόστο με βάση τις δεξιότητες και τη μέχρι τώρα πορεία μου.

Συμφωνώ απόλυτα με την ημέρα και την ώρα που προτείνατε να διεξαχθεί η συνέντευξη. 

Είμαι στη διάθεσή σας να σας παράσχω ο,τιδήποτε άλλο κρίνετε ως αναγκαίο στοιχείο για εμένα.

Ανυπομονώ να γνωρίσω εσάς και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδα σας!

Σας ευχαριστώ για ακόμη μία φορά που με λάβατε υπόψη για την συνέντευξη. Αναμένω νεότερα από μέρους σας. 

Με εκτίμηση,
….

Ώρα να μάθεις περισσότερα για την εταιρεία που θα δώσεις συνέντευξη!

Ο επόμενος εργοδότης σου έχει μελετήσει το προφίλ σου είτε μέσω της πλατφόρμας εύρεσης εργασίας όπου υπέβαλλες την αίτησή σου είτε μέσω του LinkedIn. Το ίδιο χρειάζεται να κάνει και εσύ! 

Οι εταιρείες ζητούν να εντάξουν στο δυναμικό τους άτομα με αξιόλογες δεξιότητες, και επιθυμούν να διαπιστώσουν πως και ο υποψήφιος είδε ‘κάτι’ διαφορετικό σε αυτή την επιχείρηση και αποφάσισε να στείλει εκεί το βιογραφικό του.

Μπες λοιπόν, στη σελίδα του οργανισμού για τον οποίο σε ενδιαφέρει να δουλέψεις και βρες ακριβώς σε ποιο πεδίο ανήκει. Μάθε για τους στόχους, την αποστολή, τα προϊόντα της, το πελατολόγιο, τις συνέργειές, και την ανάπτυξή του κλπ.

Επίσης, αν ξέρεις το όνομα του συνεντευκτή σου, κάνε και για τον ίδιο μια μίνι έρευνα για τη θέση, την εμπειρία, την εκπαίδευση, και τον ρόλο του στην εταιρεία, αφού δεν αποκλείεται να έχετε σπουδάσει πάνω στο ίδιο αντικείμενο, κάτι που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη ροή της συζήτησης μεταξύ σας.

Στα ελληνικά ή στα αγγλικά θα είναι η συνέντευξη;

Θα πρέπει οπωσδήποτε να ρωτήσεις αν η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Σκέψου απλά ότι ξένες εταιρείες διατηρούν παραρτήματα και στην Ελλάδα, επίσης πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πελατολόγιο στο εξωτερικό ή απλώς η δουλειά για την οποία θα δώσεις συνέντευξη είναι σε άλλη χώρα. Χρειάζεται λοιπόν, να πληροφορηθείς τι ισχύει ώστε να προετοιμάσεις τον εαυτό σου καταλλήλως!

Τι ρούχα να βάλω σε μία συνέντευξη για δουλειά;

Φτάνει η πολυπόθητη ημέρα και βρίσκεσαι μπροστά στη ντουλάπα σου ατενίζοντας ένα σωρό ρούχα σαν να κοιτάς το απόλυτο κενό! Μην σε πιάνει πανικός και μην πελαγώνεις! 

Αυτό που χρειάζεται να έχει κατά νου είναι να πετύχεις μία κομψή εικόνα στο σύνολό της χωρίς να σου ζητάει κανείς να κάνεις την υπέρβαση φυσικά.

Προτίμησε ένα κάπως πιο επίσημο ντύσιμο χωρίς να υπερβάλεις ωστόσο. Προετοιμάσου ήδη από την προηγούμενη ημέρα.
Επιπλέον, σε πολλές εταιρείες το dress code δεν είναι το ίδιο. Και αν δεν θέλεις να διακινδυνεύσεις εν προκειμένω, δεν υπάρχει θέμα.

Μπορείς να διατηρήσεις ένα λιτό αλλά διαχρονικό στυλ με κλασικές πινελιές, φορώντας π.χ. ένα σακάκι σε σκούρο μπλε ή μαύρο χρώμα, άσπρο πουκάμισο ή μπλούζα, και ένα τζιν παντελόνι με χαμηλό παπούτσι.

Σιγουρέψου ότι έχεις δώσει μία απλή αλλά περιποιημένη φόρμα στα μαλλιά σου. Τα χέρια σου σκόπιμο θα είναι να τα έχεις φροντισμένα κυρίως όσον αφορά στα νύχια (να μην είναι λερωμένα).

Δεν χρειάζονται εκκεντρικά κοσμήματα ή πολυχρωμία σε αξεσουάρ. Είναι καλύτερο να κυριαρχεί ένας πιο ουδέτερος και ισορροπημένος χρωματικός συνδυασμός στα ρούχα σου.

Μπορείς να πάρεις και μία ιδέα και από τα social media της εταιρείας για να δεις τι επικρατεί όσον αφορά στο ενδυματολογικό κομμάτι των εργαζομένων σε περιστάσεις όπως events, εκδηλώσεις ή σε καθημερινή βάση. Έτσι, θα μπορέσεις να αντλήσεις σωστότερα συμπεράσματα για το αν πρέπει να υιοθετήσεις ένα πιο συντηρητικό ή smart casual στυλ.

Η συνέντευξη ξεκινάει πολύ νωρίτερα απ’ όσο νομίζεις!

Από τη στιγμή που θα σε υποδεχτούν για συνέντευξη σε μία εταιρεία, ήδη από τη φάση αναμονής σου στον χώρο εκείνον, έχει δοθεί το έναυσμα της όλης διαδικασίας. Συνεπώς, η στάση του κορμού σου, ο τρόπος που κάθεσαι και γενικότερα αυτό που αποπνέεις άτυπα “καταγράφονται”. 

Με αυτόν τον τρόπο ζυγίζεται ήδη σε αρχικό στάδιο η υποψηφιότητά σου για τη θέση. Ακόμη και στα «παρασκήνια» περνάς από μία πρώτη αξιολόγηση, άρα δίνεις δείγματα για την ευγένεια και το επαγγελματικό προφίλ σου από πολύ νωρίς.

Επομένως, μία δυνατή και γεμάτη αυτοπεποίθηση χειραψία, η πρόσχαρη διάθεση από μέρους σου και το χαμόγελο σίγουρα συνηγορούν υπέρ μίας θετικής πρώτης εντύπωσης. Άδραξε την ευκαιρία και σε μία τετριμμένη ερώτηση προς το πρόσωπό σου όπως «τί κάνεις;», απάντησε σε ευδιάθετο και δυναμικό τόνο. Εδραίωσε την οικειότητα όσο πιο αβίαστα γίνεται.

«Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς»

Στην πλειονότητά τους οι υποψήφιοι για μία δουλειά συχνά έρχονται σε κάπως άβολη θέση με αυτήν την ερώτηση. Δεν πρόκειται για ένα ερώτημα που δεν περιμένουν αλλά πάντα τους στρεσάρει. Ορισμένοι νομίζουν πως μπορεί να παρασυρθούν και να πουν πάρα πολλά, ενώ άλλοι δεν ξέρουν από πού να αρχίσουν και έτσι κομπλάρουν, είναι σαν να πέφτει “λευκό σεντόνι” μπροστά τους και δεν έχουν να πουν σχεδόν τίποτα.

Ουσιαστικά, είναι μία μερικής άγνοιας ερώτηση, ανοιχτή σε πολλές απαντήσεις και συνήθως πολλά άτομα τείνουν να εστιάσουν σχεδόν αποκλειστικά στην καριέρα τους και όχι σε άλλες πτυχές της προσωπικότητάς τους. Αυτό που μετράει ωστόσο είναι να προσπαθήσει να διαχειριστεί κάποιος με ψυχραιμία την περίπτωση αυτή. 

Θα ήταν σκόπιμο να κάνεις μία ανασκόπηση της καριέρας σου δίνοντας έμφαση σε σημεία-ορόσημα σε αυτήν τα οποία σου χάρισαν πολύτιμη εμπειρία και δεξιότητες, αλλά και σημαντικές επιτυχίες. Θα ήταν χρήσιμο επίσης, να εξωτερικεύσεις συγκρατημένα τη χαρά σου για την προοπτική που ανοίγεται μπροστά σου στη νέα εταιρία όπου υπέβαλες το βιογραφικό του. 

Έχεις ερωτήσεις;! Μην τις κρατάς για τον εαυτό σου! 

Question Asking GIF

Η συνέντευξη για δουλειά είναι κάτι δυναμικό και αμφίδρομο αφού περιλαμβάνει συνεχή αλληλεπίδραση στο σκέλος των ερωτήσεων και των απαντήσεων αντίστοιχα. Όμως, εδώ μπορείς και εσύ να διατυπώσεις ορισμένες ερωτήσεις στον συνεντευκτή σου, σημάδι που μαρτυρά έκδηλο ενδιαφέρον να μάθεις περισσότερα για την εταιρεία και τις δραστηριότητές της.

Εφόσον, έχουν γίνει οι ερωτήσεις προς το πρόσωπό σου και εσύ έχεις απαντήσει, συχνά συμβαίνει να σου απευθύνει και πάλι τον λόγο το άτομο που σου παίρνει συνέντευξη για να σε προτρέψει να μοιραστείς και εσύ όποια απορία έχεις για την εταιρεία.

Και πρέπει να έχεις μεριμνήσει ήδη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ώστε να βολιδοσκοπήσεις καλύτερα τις προσδοκίες του οργανισμού, το στρατηγικό του όραμα και τι καθήκοντα συνεπάγεται η θέση στην οποία θέλεις να επενδύσεις κ.ά.

Μπορείς να ρωτήσεις:
-«Θα μπορούσατε να με ενημερώσετε για την φιλοσοφία και τις αξίες της επιχείρησης;»
-«Θα μπορούσατε να με πληροφορήσετε για τα τρέχοντα project και ενέργειες πάνω στα οποία δουλεύει η εταιρεία;»
-«Θα μπορούσα να έχω μία πιο σαφή εικόνα της ομάδας που θα συνεργαστώ, αν με επιλέξετε για αυτή τη θέση;»
-«Ποια είναι η κουλτούρα της εταιρίας όσον αφορά την συμπεριληψιμότητα και την αποδοχή του άλλου;»
-«Υπάρχουν team bonding πρωτοβουλίες που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο;» 
-«Ποιες είναι οι προοπτικές εξέλιξης κάποιου που εργάζεται στην εταιρεία;»
Οι προσεγμένες ερωτήσεις υποδηλώνουν πως έχεις εστιάσει σοβαρά στο συγκεκριμένο πόστο και έχεις φανταστεί τον εαυτό σου σε αυτήν την εν δυνάμει θέση, για να δεις αν εν τέλει είναι για ‘σένα κάτι τέτοιο.

Τίποτε καλύτερο από μία ιστορία! 

 
Κατά τη διάρκεια μίας ερώτησης μπορείς κάλλιστα να μιλήσεις με κάποιο παράδειγμα ή ιστορία όσον αφορά σε αυτό που θα σε ρωτήσουν.

Βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεφύγεις από το θέμα ή να πλατειάσεις. Το να αφηγηθείς δομημένα μία ιστορία από κάτι που ίσως έχεις βιώσει εμπειρικά και έχεις την άνεση να το διαχειριστείς ή που πιστεύεις ότι έχεις επιχειρήματα να το τεκμηριώσεις, συνηγορεί υπέρ του να δώσεις μία παραπάνω πιστότητα και στιβαρότητα στα λεγόμενά σου. Με αυτόν τον τρόπο ο συνεντευκτής αντιλαμβάνεται πως συγκεντρώνεις όλες αυτές τις ικανότητες που σε καθιστούν ισχυρό διεκδικητή της θέσης.

Το να πείσεις τον άλλον χρησιμοποιώντας το σχήμα της αναλογίας/παραδείγματος μπορεί να εξυπηρετηθεί με μία εξιστόρηση που συνδέει τα χαρίσματά σου με τις απαιτήσεις της θέσης. Κάτι τέτοιο εμπεριέχει μία άμεση, παραστατική και πιο ζωντανή απόδοση των όσων επιδιώκεις να περιγράψεις. 

Έτσι, και ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου θα μπορέσει κατά την αξιολόγηση να ανακαλέσει πιο εύκολα και χαρακτηριστικά στη μνήμη του τις απαντήσεις που εσύ έδωσες ως κάτι πιο πρόσφορο και αξιόπιστο. Άρα, κάτι τέτοιο σε ξεχωρίζει αυτομάτως από τους υπόλοιπους υποψήφιους. Παίρνεις λοιπόν, προβάδισμα λέγοντας μία ιστορία που προσεγγίζει πιο αντιπροσωπευτικά αυτό ζητάει η εταιρεία και πιθανόν να το βλέπει σε εσένα.

Κάνε τη διαφορά… με τις απαντήσεις σου!

Το να διαλέγεις πάντα την ασφαλή οδό και να καταφεύγεις σε απαντήσεις που λίγο πολύ φαντάζουν τετριμμένες, άνευρες ή αναμασημένες μπορεί να εκπυρσοκροτήσει εναντίον σου σε μία συνέντευξη. Δοκίμασε να κάνεις τη διαφορά όχι απαραίτητα με παράτολμο ή υπερβολικό σκεπτικό. Το να εγκαταλείψεις πού και πού το comfort zone σου για να αφήσεις να φανεί προς τα έξω η πιο ευρηματική ή αυθόρμητη πλευρά σου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σου στοιχίσει. 

Δεν είναι δύσκολο να φέρεις στο μυαλό σου πως το άτομο που σου παίρνει συνέντευξη έχει πάρει τόσες και τόσες φορές συνέντευξη από άλλους. Οπότε, γιατί να “ξαναπαιχτεί” στο μυαλό του το ίδιο προβλέψιμο σκηνικό; Μην αποθαρρύνεσαι γιατί μπορείς να κλέψεις την παράσταση μέσα από ευφάνταστες απαντήσεις που αφορούν τόσο σε δεξιότητες της δουλειά σου όσο και σε ικανότητες διαπροσωπικής επικοινωνίας. Δώσε ναι μεν έμφαση στο ότι «με διακρίνει η εργατικότητα, η κριτική σκέψη και η οργανωτικότητα», αλλά μην ξεχνάς να συμπληρώσεις ότι σε εκφράζει απόλυτα «το ομαδικό πνεύμα, η ενσυναίσθηση και η ευελιξία ανταπόκρισής σε πολλά διαφορετικά μέτωπα παρά την όποια πίεση». Ανάδειξε το ατού σου που θα είναι και η ειδοποιός διαφορά σου σε σύγκριση με άλλους. 

Κλείσε τον κύκλο της συνέντευξης με ευχαριστήριο μήνυμα & περίμενε για το αποτέλεσμα

Εφόσον έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της συνέντευξης, καλό θα ήταν να στείλεις άμεσα και ένα ευχαριστήριο email, όπου και πάλι με επίσημο και ευγενικό ύφος θα δείξεις την εκτίμησή σου προς τον συνεντευκτή. Είναι έμμεσα ένα kind reminder για να σε συγκρατήσει ανάμεσα σε άλλους. Μπορείς να ρωτήσεις σε πόσο διάστημα κατά προσέγγιση θα σε ειδοποιήσουν για την έκβαση της συνέντευξης.

Ενδεικτικό ευχαριστήριο email σε συνέντευξη για δουλειά:

Αγαπητέ/-ή κύριε/-α….,
Σας ευχαριστώ που μου προσφέρατε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τη θέση (Ειδικότητα θέσης) στην εταιρεία (Όνομα εταιρείας). Ήταν τιμή μου που σας γνώρισα και είχα την ευκαιρία να πληροφορηθώ περισσότερα για την εταιρεία.
Θα ήταν τεράστια χαρά για εμένα να δουλέψω σε ένα τόσο εποικοδομητικό περιβάλλον! Πιστεύω πως θα μπορούσα να εξελιχθώ ακόμη περισσότερο μέσα από αυτή τη θέση, και αντίστοιχα να συνδράμω στην ανάπτυξη της εταιρείας τόσο ως άτομο όσο και ως μέλος μίας τόσο δυνατής ομάδας! 
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία χρειαστείτε από πλευράς μου. Θα αναμένω εκ νέου ανατροφοδότησή σας.
Σας ευχαριστώ για ακόμη μία φορά για τον χρόνο σας! Καλή συνέχεια να έχετε!
Με εκτίμηση,

….

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί τύποι ερωτήσεων σε συνέντευξη για δουλειά

Situational | Ερωτήσεις που αφορούν συγκεκριμένες καταστάσεις

Οι ερωτήσεις αυτές θα σου δώσουν την ευκαιρία να προσεγγίσεις ένα σενάριο υποθετικό και θα σου ζητηθεί να περιγράψεις πώς θα το αντιμετώπιζες.

Παραδείγματα
•    Έχεις κάνει ένα σοβαρό λάθος αλλά δεν το έχει αντιληφθεί κανείς. Πώς αντιδράς;
•    Πώς θα αντιμετώπιζες έναν εχθρικό πελάτη;
•    Πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας παράδοσης κάποιου project και καταλαβαίνεις ότι δεν θα μπορέσεις να το τηρήσεις. Τι κάνεις;
•    Δεν συμφωνείς με ένα συνάδελφό σου για τη διεκπεραίωση ενός task. Πώς συνεχίζεις; 
•    Πώς θα αντιμετώπιζες την κακή κριτική από κάποιον ανώτερό σου;
•    Πώς θα αντιδρούσες αν κάποιος συνάδελφός σου προσπαθούσε να καρπωθεί τη δική σου επιτυχία σε ένα project;

Behavioral | Ερωτήσεις που αφορούν τη συμπεριφορά

Με τις ερωτήσεις αυτές ο συνεντευκτής σου θα προσπαθήσει να εντοπίσει στοιχεία του χαρακτήρα σου και της συμπεριφοράς σου πάνω σε κάποιο επαγγελματικό γεγονός που έχει διαδραματιστεί στο παρελθόν. Έτσι, θα βρει στοιχεία που σχετίζονται, με την προσαρμοστικότητα, την ευελιξία, την αναλυτική σκέψη, την ηγεσία, την παρακίνηση, τις φιλοδοξίες, τη διαχείριση χρόνου, την ακεραιότητα χαρακτήρα κ.ά.

Παραδείγματα

  •     Περίγραψέ μου μία κατάσταση στη δουλειά σου όπου έπρεπε να επηρεάσεις κάποιον.
  •     Μίλησε μου για ένα περιστατικό όπου έπρεπε να αλλάξεις πλάνα την τελευταία στιγμή. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
  •     Πες μας για ένα σημαντικό στόχο που είχες θέσει στο παρελθόν. Πώς έφτασες στην επίτευξή του;
  •     Περίγραψέ μας ένα task, στο οποίο φαίνεται η αναλυτική σου σκέψη.
  •     Μίλησε μας για κάποια στιγμή όπου έπρεπε να χτίσεις μία καλή σχέση με ένα δύσκολο πελάτη/συνεργάτη και δεν τα κατάφερες.
  •     Ποια ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που χρειάστηκε να πάρεις τον τελευταίο χρόνο; Πώς χειρίστηκες την κατάσταση;

Competency-based | Ερωτήσεις που αφορούν τις ικανότητες

Με αυτές τις ερωτήσεις ο υπεύθυνος προσλήψεων θα προσπαθήσει να βρει σε εσένα εκείνα τα skills και τα ταλέντα που είναι απαραίτητα για τη θέση για την οποία συζητάτε, θα επιβεβαιώσει την εμπειρία που έχεις σε σχέση με τη θέση και θα αναγνωρίσει αν η προσωπικότητά σου είναι καλό fit για την εταιρεία.

Παραδείγματα

  •     Περιγράψτε μας μία στιγμή όπου έπρεπε να χρησιμοποιήσετε τη δημιουργικότητά σας, ώστε να λύσετε κάποιο πρόβλημα στην εργασία σας.
  •     Ποια θεωρείς πως είναι η μεγαλύτερη επιτυχία σου;
  •     Ποιο είναι το μεγαλύτερο ρίσκο που έχεις πάρει;
  •     Πώς διασφαλίζεις ότι σε ένα ομαδικό task θα συμμετέχει όλη η ομάδα;
  •     Πώς ενισχύεις τις γνώσεις σου και εξειδικεύεσαι περισσότερο στο αντικείμενό σου;
  •     Πώς χτίζεις τις σχέσεις σου με την ομάδα και γενικότερα τους συναδέλφους σου;

STAR: Η στρατηγική μέθοδος για να απαντάς σε ερωτήσεις συνέντευξης όπως οι παραπάνω  

Η μέθοδος STAR αποτελεί έναν από τους πιο ασφαλείς τρόπους για να απαντήσεις σε ερωτήσεις συνεντεύξεων όπου καλείσαι να περιγράψεις καταστάσεις, περιστατικά και αποτελέσματα αποφάσεων και κινήσεων στον επαγγελματικό σου βίο.

Η μέθοδος STAR αποτελείται από τα ακόλουθα 4 στάδια:

Situation
Στο στάδιο αυτό θα πρέπει να περιγράψεις την κατάσταση ή το γεγονός, να δώσεις μερικές βασικές και χρήσιμες λεπτομέρειες, ώστε να καταλάβουν ακριβώς οι συνομιλητές σου τι κλήθηκες να αντιμετωπίσεις. 

Task
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθείς στο ρόλο που είχες κατά τη διάρκεια της κατάστασης που περιέγραψες. Εστίασε σε δύο-τρία βασικά σημεία των καθηκόντων που έπρεπε να φέρεις εις πέρας.

Action
Περίγραψε τις κινήσεις που ακολούθησες για να διαχειριστείς την κατάσταση ή την πρόκληση που έπρεπε να αντιμετωπίσεις. Δώσε έμφαση σε εκείνα τα βήματα που έκανες και που σε οδήγησαν πιο κοντά στην επιτυχία.

Result
Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθείς στα θετικά αποτελέσματα και στην επιτυχή έκβαση που έφερε η δουλειά σου και η προσπάθειά σου. Προσπάθησε να επικεντρωθείς σε μετρήσιμα αποτελέσματα που θα επιβεβαιώνουν την επιτυχία σου αυτή.

Ερωτήσεις-παγίδα και απαντήσεις-σανίδα σωτηρίας! 

 

Πέρα από τις παρπαρτού ερωτήσεις που μπορεί να σου κάνει ο υπεύθυνος πρόσληψης, για να μην νομίζεις ότι πλέεις σε θολά νερά, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει για εσένα πιθανές ερωτήσεις-παγίδα αλλά και απαντήσεις που οπωσδήποτε θα σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση.

Κάποιες από τις πολύ πιο σύνθετες ερωτήσεις που απαιτούν να δείξεις τη δέουσα προσοχή, και που μπορεί να δεχτείς σε μία συνέντευξη για δουλειά, σχετίζονται με τις δεξιότητες, την προϋπηρεσία και τα προτερήματά σου ως άτομο. Μερικές από αυτές είναι:

Q1. “Ποιος είναι ο λόγος που θα θέλατε να αλλάξετε εργασία και να μετακινηθείτε σε άλλη εταιρεία;” ή “γιατί ζητάτε να αφήσετε την τωρινή σας δουλειά”;
Η ερώτηση αυτή στοχεύει στο να εντοπίσει την αιτία για την οποία επιδιώκεις να απομακρυνθείς από την τωρινή σου δουλειά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δουλεύω εδώ και αρκετά χρόνια στην εταιρεία όπου βρίσκομαι, και έχω αποκομίσει σημαντικά εφόδια όλον αυτόν τον καιρό. Όμως, τώρα πλέον πιάνω τον εαυτό μου έτοιμο να επιδιώξει την αλλαγή και να αδράξει την ευκαιρία να εξελιχθεί, και να εξερευνήσει καινούργιες προκλήσεις ανοίγοντας νέους επαγγελματικούς ορίζοντες. Πιστεύω πως η εταιρεία σας δεδομένης της πορείας που διαγράφει εδώ και χρόνια μπορεί να προσφέρει κάτι τέτοιο σε έναν άνθρωπο. Και εγώ προσωπικά, βάσει και των δεξιοτήτων που κατέχω, θεωρώ ότι θα μπορούσα να αξιοποιήσω κάθε δυνατή πτυχή της θέσης για την οποία έχω αιτηθεί, και να συμβάλω ενεργά στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας.

Q2. “Γιατί επιθυμείτε να δουλέψετε σε εμάς;”
Η ερώτηση αυτή επικεντρώνεται στο να ανιχνεύσει αν υπάρχει εις βάθος γνώση του αντικειμένου και πόσο συνειδητοποιημένος είναι ο υποψήφιος ώστε να αναζητήσει στη συγκεκριμένη εταιρεία τον επόμενο χώρο εργασίας του. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η εταιρεία σας μετράει πολλά χρόνια δραστηριότητας στον συγκεκριμένο κλάδο, έχοντας επιδείξει αξιόλογο έργο και όσον αφορά στις καινοτόμες λύσεις που προσφέρει και στην άψογη εξυπηρέτηση των πελατών, μαζί με τις ευκαιρίες εξέλιξης που παρέχει στο δυναμικό της. Τόσο η κουλτούρα όσο και οι αρχές που ακολουθεί ταυτίζονται με αυτά που αντιπροσωπεύουν αξιακά και εμένα ως άτομο, οπότε θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα να εργαστώ σε ένα τέτοιο μέρος.

Q3. “Γιατί σας ενδιαφέρει αυτή η θέση ή τι σας ενδιαφέρει σε αυτή τη θέση;”
Το εν λόγω ερώτημα αποσκοπεί στο να αποσαφηνιστεί το μέγεθος του ενδιαφέροντος κάποιου για μία θέση και τα καθήκοντα που συνεπάγεται η ανάληψη ενός τέτοιου ρόλου, αλλά και στο να προσδιοριστεί τι είναι αυτό που πραγματικά τον ωθεί να αιτηθεί να δουλέψει εκεί.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μου αρέσει που στη θέση αυτή υπάρχει η δυνατότητα να εργαστεί κάποιος σε διαφορετικά είδη projects κάτι που βοηθάει το άτομο να βελτιωθεί πολύπλευρα ακόμη περισσότερο και να εξοικειωθεί παραπάνω με τον χειρισμό ποικίλων θεμάτων. Νιώθω πως οι ικανότητες και η εμπειρία μου ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στα ζητούμενα αυτής της θέσης. Έχω την πεποίθηση ότι μπορώ να συμπληρώσω δημιουργικά και αρμονικά το εξειδικευμένο έργο των συναδέλφων μου και να είμαι σε γόνιμη ανταλλαγή ερεθισμάτων μαζί τους.

Q4. “Γιατί να διαλέξουμε εσάς;”
Η ερώτηση αυτή γίνεται καθώς ο συνεντευκτής αποβλέπει στο να αντλήσει συμπεράσματα για το ποια είναι τα ανταγωνιστικά σου πλεονεκτήματα έναντι άλλων διεκδικητών της θέσης. Άρα, εδώ θεωρητικά θα κριθεί η καταλληλότητά σου και αν οι ικανότητές σου ταιριάζουν ακριβώς στις απαιτήσεις του πόστου και κατ΄επέκταση της εταιρείας ώστε η ένταξή σου εκεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ομάδα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θεωρώ πως οι μέχρι τώρα δεξιότητες και κατάρτισή μου πάνω στον τομέα αυτόν μου δίνουν όλα τα εχέγγυα για να δράσω αποδοτικά και σε αυτό το πόστο, και να επιτύχω όλους τους επικείμενους και μακροπρόθεσμους στόχους που τίθενται κάθε φορά. Επίσης, η ευκολία προσαρμογής μου σε απαιτητικές συνθήκες και η δεκτικότητά μου σε νέες γνώσεις και ιδέες, οπωσδήποτε συνηγορούν υπέρ της ομαλής ένταξής μου στην ομάδα και στην συνέχιση των ποιοτικών υπηρεσιών που προσφέρει η επιχείρηση.

Q5. “Τι προέχει περισσότερο για εσάς, σε ένα εργασιακό περιβάλλον;”
Το ερώτημα αυτό διατυπώνεται για να ζυγίζει ο συνεντευκτής τα πιστεύω, τα ιδανικά, τα κίνητρα και τις φιλοδοξίες κάποιου εντός του εργασιακού περιβάλλοντος όπου μπορεί δυνητικά να απασχοληθεί στο μέλλον. Επομένως, μπαίνουν στο επίκεντρο οι αξίες που κομίζει ένας υποψήφιος μέσα στα πλαίσια της εργασιακής ηθικής της εταιρείας και το εάν αυτές είναι συμβατές με την ήδη υπάρχουσα κουλτούρα που διέπει την επιχείρηση. Ταυτόχρονα όμως, διαπιστώνεται και το αν ισχύει το αντίστροφο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κατά τη γνώμη μου δίνω μεγάλη βαρύτητα στο να υπάρχει ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, όπου ανθίζει ο διάλογος, προάγεται η αγαστή συνεργασία και ενθαρρύνεται το συλλογικό πνεύμα και οι ίσες ευκαιρίες προς όλους. Σε μία τέτοια συνθήκη ενδυναμώνεται η συνοχή της ομάδας, η αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό, αναπτύσσονται ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές για την περαιτέρω εξέλιξη του οργανισμού και σε επίπεδο δουλειάς και προσωπικής ανάπτυξης. Οπότε, ευνοείται αμφίδρομα μεταξύ εταιρείας και εργαζομένων ένα κλίμα στήριξης και προόδου. 

Q6. “Πώς χειριστήκατε μία πρόκληση που δεν απέδωσε η προσέγγιση που ακολουθήσατε;”
Με το ερώτημα αυτό ο συνεντευκτής επιχειρεί να αποτιμήσει την δεξιότητα του συνεντευξιαζόμενου να σκεφτεί τις φορές που δεν απέφεραν αποτέλεσμα οι προσεγγίσεις που εφάρμοσε. Έτσι, εξετάζεται αν εμπέδωσε το τι πήγε στραβά και αν βελτίωσε το πλάνο δράσης του απέναντι στη διαχείριση και άλλων θεμάτων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κάποια στιγμή υπήρξε μία περίπτωση όπου σχεδόν οριακά δεν παραδόθηκε στον χρόνο που του αναλογούσε ένα project. Αντιλήφθηκα πως τα όσα ζητήθηκαν από τον πελάτη ίσως να μπήκαν από μέρους μου σε μία πιο στενή χρονικά προθεσμία. Επρόκειτο για ένα project που με είχε ενθουσιάσει αρκετά, και λόγω της προσκόλλησής μου στην λεπτομέρεια επέμεινα λίγο περισσότερο μαζί με την ομάδα μου σε ορισμένα σημεία του ώστε να βγούμε για πολύ λίγο εκτός χρονοδιαγράμματος.

Έχοντας αναλογιστεί το όλο γεγονός, κατάλαβα ότι χρειάστηκε στο εξής να ελέγχω καλύτερα τη δημιουργική μου διάθεση και να παίρνω ακόμη πιο μετρημένα αποφάσεις ως προς την διεκπεραίωση προσδοκιών και απαιτήσεων των πελατών. Επιπλέον, αξιοποίησα καινούργια μέσα και εφαρμογές για να ολοκληρωθεί ακόμη πιο αποτελεσματικά και γρήγορα ο κύκλος των σχετικών διαδικασιών για πιο σφαιρική επίβλεψη του έργου και την αποφυγή εκπρόθεσμης υποβολής των παραδοτέων. Έκτοτε, κατάφερα να μειώσω κι άλλο τον χρόνο ανταπόκρισης, και να συντονίζω με μεγαλύτερη ευελιξία το εκάστοτε project οδηγώντας το μαζί με την ομάδα μου στη μέγιστη απόδοση.

Q7. “Μπορείτε να μας αναφέρετε μία επιτυχία για την οποία νιώθετε περήφανος/-η;”
Με αυτή την ερώτηση θα αξιολογηθούν το ταλέντο, η πείρα, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η αυτοπεποίθησή σου για όσα έχεις κατορθώσει, αλλά και οι βλέψεις σου όταν αναλαμβάνεις ένα έργο. Επίσης, γίνεται κατανοητό και το τι ορίζεις ως προτεραιότητα σε αυτό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Με γέμισε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση όταν ανέλαβα ως επικεφαλής μίας επικοινωνιακής καμπάνιας που είχε στόχο στο να αναδείξει δράσεις της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της επιχείρησης όπου εργαζόμουν τότε. Προωθήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ενεργό δράση της εταιρείας και ως προς το να μειώσει το οικολογικό της αποτύπωμα. Για αυτόν τον σκοπό αξιοποιήσαμε όλα τα σύγχρονα εργαλεία προβολής για να επικοινωνήσουμε ευρύτερα το όραμά μας για σεβασμό προς τη φύση και για ενέργειες που στρέφονται σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. 

Έβαλα τα δυνατά μου και εγώ και η ομάδα μου προς αυτήν την κατεύθυνση, και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε! Αποδείξαμε ότι βάσει ενός στιβαρού σχεδιασμού και καλής συνεννόησης μεταξύ μας, μπορέσαμε να τηρήσουμε την προθεσμία και να λειτουργήσουμε όσο πιο εύρυθμα γίνεται ακόμη και υπό αυξημένη πίεση και έκτακτο φόρτο. Προσπαθώντας να διαβλέψω ενδεχόμενα εμπόδια και να κατευθύνω τις ενέργειές μας στην εκπλήρωση του τελικού σκοπού, το εγχείρημα αυτό εκτιμήθηκε εισπράττοντας θερμή απήχηση από το κοινό. Η αναγνώρισή του με τη σειρά της συνέβαλλε στο να μας εμπιστευτούν νέοι πελάτες και να ισχυροποιήσουμε το κύρος μας ως εταιρεία που δεσμεύεται έμπρακτα απέναντι στη φύση.

Q8. “Πώς επιλέγετε να λύσετε μία σύγκρουση στον εργασιακό σας χώρο;”
Με αυτή την ερώτηση ο συνεντευκτής θα ερευνήσει την δεξιότητα του υποψηφίου να ‘φιλτράρει’ και να διαπραγματευτεί επιδέξια μία κατάσταση σύγκρουσης σε επαγγελματικό επίπεδο για να τον αξιολογήσει ως προς την διαχείριση τέτοιων ζητημάτων. Από κάτι τέτοιο θα κρίνει την επάρκεια του ατόμου να διευθετεί θέματα συγκρούσεων που ανακύπτουν σε διαπροσωπικό ή διομαδικό πλαίσιο. Κάτι τέτοιο είναι καθοριστικής σημασίας αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εποικοδομητική αλληλεπίδραση, την απόδοση του ατόμου και την συνολική παρουσία του μέσα στην εταιρεία και απέναντι στους συναδέλφους του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στο μέχρι πρότινος πόστο μου, έχουν προκύψει περιπτώσεις διαφωνίας μεταξύ συναδέλφων ως προς την επικοινωνιακή προσέγγιση κάποιας εκστρατείας. Εντούτοις, κάθε μέλος της ομάδας μου είχε το ελεύθερο να διατυπώσει τις ιδέες του ώστε να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή ανάμεσα στα όσα παρουσίασε ο καθένας ως πιο ταιριαστή πρόταση. Με τον διάλογο ακούστηκαν όλες οι γνώμες και ξεπήδησαν ερωτήματα για να εξηγηθούν καλύτερα ορισμένες τοποθετήσεις. Εν τέλει, αναλύθηκαν όλα τα επιχειρήματα που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν παραγωγικά στον σκοπό μας και βρέθηκε ο κοινός τόπος για να συναντηθούν καίριες θέσεις και να απαντηθούν οι ανάλογοι προβληματισμοί. Άρα, διασφαλίστηκε και η ομαλή ροή των εργασιών για την πρόοδο του έργου διατηρώντας μία θετική στάση αντιμετώπισης που επιδοκιμάζει την προνοητικότητα απέναντι σε ζητήματα αλλά και την αποδοτικότερη επίλυσή τους αν αυτά επαληθευτούν.

Q9. “Με ποια αμοιβή θα μένατε ικανοποιημένος/-η;”
Το ερώτημα αυτό εξετάζει τι προσδοκά ο υποψήφιος για τις οικονομικές απολαβές του από τη δουλειά και πόσο αυτό συντάσσεται με το budget της εταιρείας για τη θέση. Επιπρόσθετα, ο εργοδότης αντιλαμβάνεται τον βαθμό στον οποίο έχει εξελιχθεί ο υποψήφιος βάσει εμπειρίας και την επίγνωση που έχει για την αξία των υπηρεσιών που είναι σε θέση να προσφέρει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Με βάση την εμπειρία και τις δεξιότητές μου μέχρι τώρα θα ήμουν ευχαριστημένος/-η με μία αμοιβή μεταξύ €___ και €___. Επίσης, θα μπορούσατε να μου πείτε περισσότερα για τυχόν άλλες παροχές που μπορεί να προσφέρει οι εταιρεία σας όπως voucher, το δώρο διακοπών κ.ά;

Q10. “Είστε άμεσα διαθέσιμος/-η να ξεκινήσετε να εργάζεστε στην εταιρεία μας; Πόσο περιθώριο δίνετε στην τωρινή σας εργασία μέχρι να αποχωρήσετε;
Το ερώτημα αυτό εστιάζει στο να αποσαφηνιστεί πόσο γρήγορα μπορεί να αρχίσει να εργάζεται για την εταιρεία ο συνεντευξιαζόμενος αν τον επιλέξουν για τη θέση. Αλλά, παράλληλα δίνεται έμφαση και στο αν αντιμετωπίζει με επαγγελματισμό, συνέπεια και ευσυνειδησία το ζήτημα αυτό δεδομένου ότι τονίζεται το πώς διαχειρίζεται αυτή τη μεταβατική συνθήκη τόσο όσον αφορά στον παλιό όσο και στον νέο εργοδότη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εφόσον, με επιλέξετε για τη θέση, σκοπεύω να ενημερώσω τον τωρινό εργοδότη μου άμεσα και να δώσω το αναγκαίο περιθώριο των δύο εβδομάδων ώστε να εξασφαλίσω μία σωστή μετάβαση. Κάτι τέτοιο συμφωνεί και με τους όρους της σύμβασής μου, αλλά και εγώ προσωπικά σε καμία περίπτωση δεν θα έφερνα κανέναν προ τετελεσμένου γεγονότος. Οπότε, δεσμεύομαι να ειδοποιήσω έγκαιρα τη μέχρι πρότινος εταιρεία όπου απασχολούμαι για να ξεκινήσω τη συνεργασία μαζί σας όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μέσα στο παραπάνω χρονικό περιθώριο πρόθεσή μου είναι να φέρω εις πέρας όσες εκκρεμότητες απομένουν και να βεβαιωθώ ότι οι συνεργάτες στην ομάδα μου θα έχουν στη διάθεσή τους ο,τιδήποτε αναγκαίο ως στοιχείο για να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.

Σημείωση: αν κάποιος εργάζεται σε μία εταιρεία για πάνω από ένα με δύο χρόνια θα πρέπει να ειδοποιήσει ένα μήνα νωρίτερα ότι θα αποχωρήσει από την εταιρεία.

EXTRA ερώτηση!

“Πες μας τι θεωρείς ως ατού σου και τι όχι;”
Εν προκειμένω, θέλουν να δουν αν έχεις επίγνωση των δυνατοτήτων σου, και όπως ξέρουμε το γνώθι σαυτόν είναι κάτι πολύ σημαντικό πόσω μάλλον σε μία τέτοια περίπτωση. Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά-πλεονεκτήματα που σου δίνουν προβάδισμα έναντι άλλων υποψηφίων αλλά μιλώντας και για τα γνωρίσματα που επιδέχονται βελτίωση, κάτι τέτοιο αντικατοπτρίζει το πόσο ρεαλιστικά βλέπεις τις δεξιότητές σου ώστε να ξέρουν τι να περιμένουν από εσένα και στη δουλειά του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πιστεύω ότι αν ξεχώριζα κάτι σε εμένα είναι το να λειτουργώ εξίσου ικανοποιητικά σε συνθήκες πίεσης, γρήγορων ρυθμών και έκτακτου φόρτου, την επιμονή μου στο να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα και την έφεσή μου ως προς το επικοινωνιακό κομμάτι. Όλα τα ανωτέρω με βοήθησαν να ενισχύσω την multitasking ικανότητά μου, την παραγωγική μου διάθεση και στο να ολοκληρώσω επιτυχώς πάρα πολλούς στόχους.
Τα λιγότερο δυνατά μου σημεία είναι ότι ενίοτε γίνομαι κάπως υπέρμετρα αυστηρός/-ή με τον εαυτό μου και είμαι κάπως σκεπτικός/-η να απευθυνθώ σε κάποιον για να με διευκολύνει με την έννοια να μην τον επιβαρύνω ή να τον αποσπάσω από τα δικά του καθήκοντα. Όσον αφορά στο τελευταίο, ήδη προσπαθώ να το δουλέψω και έχω δει σημάδια προόδου συνομιλώντας με τους συνεργάτες μου και τον project manager μου, καθώς και λαμβάνοντας την κατάλληλη καθοδήγηση από επαγγελματία ψυχικής υγείας. Το ταξίδι της μάθησης δεν σταματάει ποτέ και τα όρια του να βελτιωθούμε τα ορίζουμε εμείς οι ίδιοι κάτι που με τη σειρά του μας επιτρέπει να εξελιχθούμε και προσωπικά και επαγγελματικά. Και εγώ έχω την αποφασιστικότητα να το επιδιώξω και να το επαληθεύσω στην πράξη.

Ερωτήσεις που απαγορεύεται να κάνει ο εργοδότης

Κανένας εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να σε ρωτήσει τα παρακάτω, και αν το κάνει αυτό είναι κόκκινο σημαιάκι για το να δεχτείς αυτή τη δουλειά:
- Ερώτηση για το ποινικό σου μητρώο, εκτός αν άπτεται άμεσα των απαιτήσεων αυτής της θέσης.
- Ερώτηση για τις νοητικές ικανότητες ή σωματικής φύσεως ζητήματα, εκτός αν συνδέεται άμεσα με τις απαιτήσεις αυτής της θέσης.
- Ερώτηση για την έμφυλη ταυτότητα ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις κάποιου.
- Ερώτηση για την αμοιβή σου σε προηγούμενα πόστα όπου είχες απασχοληθεί αφού δίνεται έτσι το πάτημα για το ενδεχόμενο προκατάληψης και μισθολογικού χάσματος.

Ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού και πρόσληψης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τα δεδομένα και τα προσόντα που χρειάζεται να πληρούνται σε μία θέση εργασίας, αλλά δεν ενδείκνυται να ρωτούν πράγματα που προκαλούν αμηχανία, εντείνουν μεροληπτικές απόψεις ή μπορεί να φέρουν σε δύσκολη θέση έναν υποψήφιο ειδικά όταν υπεισέρχονται αδιάκριτα σε ευαίσθητα ή προσωπικά θέματα.

Εκεί έχεις το ελεύθερο να μην απαντήσεις.

Tips για το πώς να απαντήσεις σε ερωτήσεις συνέντευξης

Επειδή, θέλουμε να απαντάς με περισσή άνεση στις συνεντεύξεις, δέξου αυτά τα tips από εμάς για εσένα με αγάπη!
- Κάνε πρόβες στο σπίτι όσο πιο σχολαστικά μπορείς για να πας με άλλον αέρα στη συνέντευξη.
- Προσπάθησε να είσαι ο εαυτός σου για να σου βγαίνουν όσο πιο αβίαστα και ειλικρινά γίνονται οι απαντήσεις σου, αλλά έχε πάντα ως φίλτρο την κριτική σου σκέψη.
- Το να είσαι συγκεκριμένος και κατατοπιστικός μετράει ιδιαίτερα οπότε δώσε παραδείγματα όπου χρειάζεται για να τεκμηριώσεις καλύτερα τα λεγόμενά σου.
- Μη διστάσεις να ζητήσεις να σε διαφωτίσουν περαιτέρω πάνω σε κάποια πράγματα που σου έχουν προκύψει ως απορίες.
- Εξέφρασε το ενδιαφέρον σου να μάθεις περισσότερα και για το πόστο και για την εταιρεία.
- Δώσε έμφαση στο τι σε κινητοποιεί ώστε να δημιουργείς, να προσφέρεις και να βελτιώνεσαι ως επαγγελματίας για να καταστεί σαφές ότι είσαι πάντα ανοιχτός στο να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι.
- Ανάδειξε τα χαρίσματα και τις επαγγελματικές σου δεξιότητες επισημαίνοντας πόσο αρμονικά μπορείς να δέσεις με τη νέα εταιρεία. 
- Υπογράμμισε πως η προϋπηρεσία που έχεις συγκεντρώσει σου έχει χαρίσει όλα τα αναγκαία εφόδια και την προσαρμοστικότητα σε κάθε περίσταση ώστε να αντιμετωπίσεις την όποια δυσκολία.
- Ανάφερε πόσο επικροτείς και πόσο ενθαρρύνεις με πράξεις την ύπαρξη ενός υγιούς ομαδικού πλαισίου όπου δίνεται χώρος για αυτοέκφραση, ευγενή άμιλλα και πρωτοποριακές ιδέες.

Το Indeed μέσα από το ακόλουθο video παρουσιάζει το πώς πρέπει να είναι μία συνέντευξη από την αρχή μέχρι το τέλος. Δίνει έμφαση τόσο στη λεκτική όσο και στη μη λεκτική επικοινωνία.

 

Τα επόμενα στάδια της συνέντευξης

Εφόσον κληθείς και για 2η συνέντευξη ή και για παραπάνω φάσεις συνέντευξης, πρέπει να φροντίσεις και εδώ να δώσεις επιμελώς ικανοποιητικές αποκρίσεις. 
Συνήθως από τη 2η ή 3η φάση και μετά θα σου ζητηθεί να αποδείξεις σε τεχνικό επίπεδο τις γνώσεις σου και τον βαθμό εξειδίκευσής σου αναθέτοντάς σου ένα project να το διεκπεραιώσεις. Συχνά σου δίνουν συγκεκριμένη προθεσμία παράδοσης όπου μπορείς να υποβάλεις τις προτάσεις σου στο case με το οποίο σε έχουν επιφορτίσει.
Στο τελικό στάδιο, η συζήτηση για τα soft skills σου θα επανέλθει στο προσκήνιο, εφόσον πια έχει εξαχθεί και μία πιο καθαρή εικόνα για τα hard skills σου. Μπορεί να συνδυαστούν ξανά αυτά τα θέματα ώστε να διαπιστωθεί το αν είστε “συγκοινωνούντα δοχεία” με την εταιρεία ή όχι. 

«Sell me this pen!»

Σε μια συνέντευξη για δουλειά και ειδικά σε πόστο σχετικό με την προώθηση και τις πωλήσεις, ο υπεύθυνος προσλήψεων μπορεί να σου ζητήσει: «Sell me this pen».

Για να δώσεις σωστή ανατροφοδότηση πρέπει να σκεφτείς πως εν προκειμένω θα αξιολογηθούν οι ικανότητές σου να πουλήσεις κάτι και το πόσο καλά ξέρεις να φιλτράρεις και να μεταφέρεις αποτελεσματικά την πληροφορία για ένα προϊόν ή υπηρεσία. Επιπλέον, ο συνεντευκτής θα αποτιμήσει το πόσο καλά μπορείς να πείσεις κάποιον να προχωρήσει και να ολοκληρώσει μία αγορά 

Αποκτώντας άνεση στο να απαντήσεις σε κάτι τέτοιο, θα σε διευκολύνει σε επίπεδο του να αναδείξεις τις δεξιότητές σου σε συνεντεύξεις και αυτομάτως θα σου δώσει το προβάδισμα έναντι άλλων υποψηφίων.

Να θυμάσαι πριν απαντήσεις:
- Αναλογίσου τι επιχειρεί να πετύχει ο συνεντευκτής. Καταρχάς σκέψου ότι θέλουν να δουν αν η προσέγγισή σου συνάδει με τη φιλοσοφία της εταιρείας.
- Εντόπισε το σημείο-πρόκληση. Θέσε με σαφήνεια το τι ψάχνει κανείς να λύσει ως ζήτημα. Διατύπωσε ερωτήσεις διευκρινιστικές προς τον “υποψήφιο” αγοραστή που εν προκειμένω θα είναι ο συνεντευκτής σου. Αυτές οι επεξηγήσεις που θα ζητήσεις θα κάνουν το άτομο που έχεις απέναντί σου να μάθει περισσότερα για το όλο ζήτημα και να προσέξει πτυχές που προηγουμένως του περνούσαν απαρατήρητες.
Στην ουσία αυτό που εφαρμόζεις είναι η στρατηγική να καταστήσεις ξεκάθαρο στον άλλον, ότι το προϊόν που προωθείς είναι αυτό που έψαχνε, άρα ότι προσέχεις νοιάζεσαι και δημιουργείς αξία-λύση στο πρόβλημά του. Αναλύεις λοιπόν, τα χαρακτηριστικά αυτού του προϊόντος και το πώς διαφοροποιείται από άλλα αφού εξυπηρετεί αποτελεσματικά τις ανάγκες του πελάτη.
- Πρόβαρε αρκετές φορές στο σπίτι τις απαντήσεις σου στο «Sell me this pen!». Έτσι, θα σου βγει πολύ πιο εύκολα και αβίαστα η απάντηση που είναι να δώσεις στην κανονική συνέντευξη.
- Διατήρησε την ηρεμία σου και δείξε ενθουσιασμό όταν καταπιαστείς με την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Μην αφήνεις την αγωνία να σε καταβάλει.
- Ρώτησε απευθείας να μάθεις περισσότερα για το τι προσδοκά ο “πελάτης” να του δώσει το προϊόν. Έτσι θα σε πληροφορήσει για την εμπειρία του με τα στυλό, τις προτιμήσεις του σε μελάνια κλπ.
- Ταύτισε το στυλό με μία ευρύτερη ιδέα ή αντίληψη. Με αυτόν τον τρόπο δίνεις μία άλλη μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα στο τι χρειάζεται ο “πελάτης”.
- Ολοκλήρωσε τη διαδικασία παρακινώντας τον “πελάτη” να προχωρήσει στην αγορά. Επιχείρησε να το εντάξεις αυτό το σκέλος προς το τέλος της πώλησης συνοδεύοντάς το από ένα θετικό σχόλιο που θα κινητοποιήσει τον πελάτη να προβεί στην αγορά.

Ενδεικτική απάντηση

Εκ πρώτης όψεως, το πρώτο που βλέπει κανείς είναι ένα συνηθισμένο στυλό. Όμως, πόσες φορές έχει τύχει στον καθένα μας να θέλουμε να καταγράψουμε γρήγορα έναν αριθμό τηλεφώνου ή κάτι άλλο σημαντικό; Ναι, φυσικά υπάρχουν τα κινητά, τα tablets, και τα laptops, αλλά μήπως και αυτά δεν έχει συμβεί να μείνουν από μπαταρία σε μια στιγμή που τα χρειαζόμαστε άμεσα; Ενώ ένα στυλό ποτέ δεν θα νιώσεις ότι σε πρόδωσε! Είναι εκεί για να κρατήσει κάθε σημείωσή σου, κάθε σκίτσο σου, κάθε τι που σε εμπνέει, από μία to-do list για τα απλά και καθημερινά, μέχρι μία bucket list για τα μοναδικά και ξεχωριστά! 

Εξάλλου, ας μη ξεχνάμε ότι τα γραπτά μένουν! Τα διαφορετικά είδη γραμματοσειρών στις σύγχρονες “έξυπνες” συσκευές σίγουρα βοηθούν, αλλά ο γραφικός χαρακτήρας του καθενός μας δίνει ένα αποκλειστικό ατομικό ύφος έκφρασης πέρα από απρόσωπες σειρές που γράφουν τα δάχτυλά μας χορεύοντας ρυθμικά πάνω από ένα πληκτρολόγιο.

Όταν θέλουμε να προσφέρουμε ένα δώρο γενεθλίων, δεν θέλουμε η ευχετήρια κάρτα να θυμίζει κάτι από word, αλλά κάτι από εμάς τους ίδιους! Η στρογγυλεμένη ή πιο στενή φόρμα ή οι τσιγκελωτές ή πιο απαλές ουρίτσες από τα γράμματά μας έχουν συγκεκριμένο στυλ και προσωπικότητα, μα κυρίως μιλούν από μόνα τους! Και το στυλό αυτό έχει προσδώσει διαχρονική αξία σε κάτι τέτοιο! Ο κλασικός, κομψός σχεδιασμός του, η λεπτή του μύτη είναι εγγύηση ακόμη και για όποιον δεν είναι expert στην καλλιγραφία, αλλά και πάλι με αυτό το στυλό θα γράψει καθαρά και ευανάγνωστα όλα όσα θέλει να πει!

Συνέντευξη για προαγωγή μέσα στην ίδια εταιρεία

Η συνέντευξη για προαγωγή, εναλλακτικά εσωτερική συνέντευξη, είναι η συνέντευξη από την οποία θα κληθείς να περάσεις, αν αιτηθείς για υψηλότερη θέση μέσα στην εταιρεία που ήδη εργάζεσαι. Και ενώ μπορεί να ακούγεται πιο βατή σε σχέση με την κλασική συνέντευξη – ιδιαίτερα αν σκεφτείς πως ήδη εργάζεσαι στον οργανισμό, ξέρουν και εσένα και το έργο σου – υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέξεις.

Ενημέρωσε κάποιον ανώτερο σου 
Πριν αιτηθείς για τη θέση, καλό θα είναι να ενημερώσεις τον εργοδότη σου ή τον manager σου πως σε ενδιαφέρει η θέση αυτή και σκοπεύεις να υποβάλεις την αίτησή σου, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προαχθείς. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορεί κανείς να πει πως κινήθηκες «πλαγίως».

Προετοιμάσου
Θα πρέπει να προετοιμαστείς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα το έκανες και στην περίπτωση της κλασικής συνέντευξης. Θα πρέπει να γνωρίζεις καλά τον οργανισμό/την εταιρεία και το έργο του/της, καθώς και τα προαπαιτούμενα της θέσης. Θα πρέπει να έχεις προετοιμάσει την απάντησή σου στην ερώτηση «Γιατί να επιλέξουμε εσένα για αυτή τη θέση;» ή «Γιατί σε ενδιαφέρει αυτή η θέση;».

Προσοχή στη συμπεριφορά σου
Έχεις αρκετές πιθανότητες έναντι των εξωτερικών υποψηφίων σε σχέση με τη θέση, αλλά θα πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν να μην έχεις το παραμικρό πλεονέκτημα. Επιπλέον, επειδή υπάρχει και η πιθανότητα να μη λάβεις την προαγωγή, προσπάθησε να μην αλλοιώσεις τις σχέσεις που έχεις χτίσει με τους συνεργάτες σου.

Σημαντικά «φάουλ» που πρέπει να αποφύγεις σε μία συνέντευξη

Τι μπορεί να πήγε στραβά σε μία συνέντευξη που δεν οδήγησε σε πρόσληψη; Για να έχεις τις πιθανότητες με το μέρος σου ώστε μία συνέντευξη για δουλειά να καταλήξει σε επιθυμητό job offer για ‘σένα, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τα παρακάτω.

Καταρχάς, δεν οδηγούν όλες οι συνεντεύξεις σε πρόσληψη. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Μπορεί να υπάρχει κάποιος άλλος υποψήφιος που να ταιριάζει ακριβώς σε όσα ζητάει μία θέση λόγω του ότι έχει την αντίστοιχη εξειδίκευση και περισσότερα χρόνια πείρας, είτε γιατί κάποιος υποψήφιος δεν προετοιμάστηκε καλά για την όλη διαδικασία, είτε επειδή δεν εναρμονίζονταν οι ανάγκες τις εταιρείας με εκείνες του υποψήφιου.

Σε αυτό το κομμάτι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η πρώτη εντύπωση. Τι πρέπει λοιπόν, να αποφύγεις;
- Δεν ενδείκνυται κάποιος να έχει κληθεί κάπου για συνέντευξη και να έχει απεριποίητη εμφάνιση.
- Το να μην είσαι στην ώρα σου όσον αφορά στον ακριβή χρόνο που έχει οριστεί η συνέντευξη.
- Το να μην έχεις κάνει την έρευνά σου και ουσιαστικά δεν γνωρίζεις το πεδίο δραστηριοποίησης της εταιρείας που έχεις στείλει το βιογραφικό στο και σε έχουν καλέσει για συνέντευξη.
- Το να κατηγορείς προηγούμενο εργοδότη ή συναδέλφους σου στην επόμενη εταιρεία που έχεις αιτηθεί για δουλειά είναι τελείως αντιεπαγγελματικό. Αυτομάτως, θα σκεφτούν πως ίσως μπορεί να μιλήσεις έτσι στο μέλλον και για τους ίδιους εάν η συνεργασία σας τελειώσει.
- Το να μην εξηγείς επαρκώς γιατί είσαι ο ιδανικός υποψήφιος για τη θέση εργασίας.
- Το να υπερβάλλεις και να εξαίρεις σε σημασία τα χαρίσματά σου γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να σε καταδείξει ως αλαζόνα.
- Το να μην διατυπώσεις ούτε μία ερώτηση για τη θέση εργασίας που έχεις αιτηθεί, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να ερμηνευθεί ως αδιαφορία. 

Σκόπιμο είναι να επενδύσει κανείς στην έρευνα που θα κάνει για την εταιρεία που τον έχει καλέσει για συνέντευξη, να μάθει όσο πιο χρήσιμες πληροφορίες γίνεται και να προετοιμαστεί σχολαστικά με πρόβες για να προβάλει τον εαυτό του κατάλληλα και να μείνει ως δυνατό παράδειγμα φιναλίστ στο μυαλό του συνεντευκτή.